כל מכונת קפה חייבת ניקוי אבנית תקופתי בהתאם לשימוש בה. שימוש רב מצריך טיפול אחת לחודשים ושימוש מועט מומלץ אחת ל שישה חודשים בערך, גם אלה שמשתמשים בתמי 4 וגם אלה שיש להם סנן מים בברז הראשי או במקרר. כל מכשיר חשמלי המופעל ע"י גוף חימום ודוד מים חייב בטיפול אבנית מפעם לפעם.
אז איך עושים את זה?
פשוט מאד, במכונות קפה ידניות מסורתיות יש לערבב נוזל ניקוי אבנית במים (טמפ ברז אין צורך להרתיח)
היחס הוא שקית אבקה (כ 30 גרם או נוזל כ 125 מ"ל) על כל ליטר מים במיכל המים של המכונה
להוסיף את הנוזל (גם האבקה נעשתה נוזל לאחר שהמסנו אותה בכוס) למיכל המים וכאמור למלא את המיכל ב 1 ליטר מים,
השלב הבא הוא להוציא מים דרך ברז המים או פיית ההקצפה (לא קיטור רק מים חמים) בפעימות קצרות. כלומר,
המטרה היא להכניס את החומר הפעיל מהמיכל  מים שבו יש נוזל ניקוי ומים  לתוך הדוד, לאפשר לחומר הפעיל לעמוד קצת בדוד ולהוציא את המים הקשים עם האבנית מהמכונה, לכן נבצע את הפעולה בפעימות קצרות, כ 50-60 מ"לל בכל פעם עם הפסקות בין פעם לפעם.
מומלץ להוציא כ 2/3 מהמים דרך פיית ההקצפה או ברז המים ואת ה 1/3 הנותרים דרך הראש של מכונת הקפה.
לאחר שסימנו להוציא את החומר הפעיל מהמכונה, יש להסיר את מיכל המים מהמכונה לשטוף היטב במים ולמלא שוב במים טריים,
כעת, להחזיר את מיכל המים שנית למכונה, ולחזור על פעולת השטיפה בשנית על מנת להוציא את שאריות החומר הפעיל והאבנית מדוד המכונה.
ניתן לעשות זאת ע"י הזרמת מים חמים מפית ההקצפה או ברז המים החמים, מומל שוב להוציא 2/3 מפית ההקצפה ו 1/3 מהראש.
סיימנו!  (התהליך כולו נמשך כ 20 דקות לכל היותר)
נא לשים לב, אין לחמם את המכונה לקיטור בזמן שיש חומר אבנית פעיל בתוך המכונה.
Quote
1